Restaurang Vendetta



image68

Södermannagatan 43, Stockholm (länk)


Idag har du gått på stan hela dagen. Du är trött. Du är hungrig. Du vill vräka i dig mat, ta ett glas vin, softa och bli människa igen. Men tiden är inte den bästa, kanske kring fem - lunchrestaurangerna har stängt och kvällsetablissemangen knappt öppnat, dessutom har ditt idoga shoppande tömt plånboken och du har inte råd att käka för 300 spänn. Dags för McDonald's?


Nejdå, inte alls. Du beger dig istället till Vendetta, restaurangen vars främsta marknadsföringsvapen är sloganen "lunchpriser hela dagen", snirklar dig fram mellan de dubbla raderna av taxibilar som står parkerade utanför och drar en njutningsfull suck när du läser dagens meny vid baren.

Honungs- och ingefäraugnsgrillad fläskkarré med äppelcidergräddsås, äppelmos och kokt potatis. Kryddig pannbiff med kantarellgräddsås och hemlagad mos. Vitvinspocherad gösfilé med hummersås, räkor och kokt potatis. Pasta med parmaskinka, mozzarella och tomat. Med mera, med mera. Och allt till det minst sagt uthärdliga priset 70 kr (80 kr efter kl 17) - inklusive bröd, dryck, salladsbuffé och kaffe med kaka! Förutom en ny lunchmeny varje dag (finns att läsa på hemsidan) erbjuder man även à la carte i prisspannet 100-150 kr, ett standardutbud alkoholdrycker och en prunkande delidisk.


Du får in din kryddiga pannbiff och olikt de flesta restauranger serveras du inte en klen liten biff utan tre, ackompanjerade av ett berg gräddigt mos som stolt speglar sig i såssjön bredvid. I takt med att tugga efter tugga försvinner, nedsköljda av husets röda, vederkvickes din kropp och ditt sinne, och du lyssnar förstrött på hantverkare, studenter och äkta italienare runt omkring dig medan du sjunker in i den ljuvaste paltkoma.


"Vad skulle Anna Skipper säga?" hinner du tänka. Du kanske inte orkar äta upp hela portionen. Men attans vad nöjd du är.



Taggar: , , , , ,



Husmanskost



image67

Insan är tillbaka med ännu ett farmorrecept (se hennes fisksufflé här). Köttbullar av fläskfärs som de gjordes förr på hennes barndoms skånska slätter.


Ca 2 portioner

½ kg fläskfärs
2 kokta små mjöliga potatisar
1 gul lök
2 tsk salt
1 ägg om man är på humör
vitpeppar
1 tsk strösocker

Hacka löken och bryn den mjuk i smör. Mosa potatisarna och blanda med färsen och de övriga ingredienserna. Trilla köttbullar och stek dem (i smör, givetvis) tills de har fin yta.

Tack vare fläskfärsens fetthalt blir det mycket grund kvar i pannan till sky eller brunsås. När sista köttbullen är stekt, häll lite grädde i pannan, rör omkring och smaka av med salt eller soja.

Hemlagat potatismos till blir grädden på moset. Rör ihop kokt mjölig potatis, mjölk eller grädde samt smör, salt och vitpeppar efter behag. Smaksätt med t ex persilja, pepparrot eller riven muskot.

Och glöm för allt i världen inte lingonsylten.




Taggar: , , , ,



Chiquita-smoothie



image66

- Nå, hur känns det, frågar Karolina otåligt när jag gulpar i mig en dagsranson av frukt nedpressad i en 250 milliliters plastflaska. Sitter du på en strand i Thailand eller står du inne på Pressbyrån och dricker en löjlig juice?


Helt i linje med tidens urbana frukt-och-grönt- och fånga-i-farten-trender lanserar Chiquita en serie med tre olika smoothies, bestående av frukt, frukt och endast frukt, om än i flytande och lätt pastöriserad form. Min shot innehöll äpple, mango, banan, apelsin och passionsfrukt, och var orange till färgen och till konsistensen närmast krämig.


Var den god då? Jovisst. Men dyr (20 kr), förflyttar mig ingalunda till Thailand, och slår inte käraste gamla Brämhults inte. Det allra juicigaste vore förstås att ha en egen Vitamix Pro hemma i köksskåpet, och önska kostar ingenting.


/Fredrik




Taggar: , , , ,



Caffè Nero (brunch)



image65


Roslagsgatan 4, Stockholm


 

Vi har länge tänkt besöka Caffè Nero efter att ha läst om det typ hundra gånger i Gulddrakesammanhang, och till sist masar vi oss dit en lördagsförmiddag. Vi testar ett par rätter från brunchmenyn - bondomelett med svamp, ruccola och tomat (155 kr), caesarsallad med grillad kyckling, parmesan, romansallad, dressing och krutonger (145 kr) och varm ciabattasmörgås med grillad paprika, nån tjusig italiensk skinka och dito ost (55 kr). Till de större brunchrätterna ingår trevligt nog en liten italiensk persiko- eller aprikosjuice, en chokladcroissant och valfritt kaffe. 


Stämningen är skön och avslappnad och vi blir bemötta av väldigt serviceinriktad och trevlig personal, som utan betänketid redogör för vilka rätter på menyn som är lämpliga för vår glutenintoleranta medföljare. Maten förbereds direkt efter beställning i det öppna köket bakom disken och kommer ut rykande varm i läckra balsamicocrèmebestänkta uppläggningar. Caffe latten är perfekt med sitt fina skum och hjärtmönster men caesarsalladen innehåller tyvärr lite för mycket dressing för Karolinas känsliga gom. Bondomeletten och chokladcroissanten får dock båda toppbetyg, och likaså ciabattasmörgåsen, vars innerstadsfik-standardmacka-utseende man inte ska låta sig luras av.


Så finns det täckning för hajpen? Jovisst, svarar vi (och tydligen också kändisarna - under vårt timslånga besök räknade vi till inte mindre än tre stycken).




Taggar: , , , ,



Sushi Bar Kirin



image64

Mörby centrums busstorg, Stockholm


På jakt efter middag i Mörby centrum sprang jag och kompisen på Sushi Bar Kirin. Utmärkt standardsushi  i trevlig och ljus lokal med bra storlek på portionerna. Restaurangen verkar populär för take-away och en strid ström besökare kommer förbi på vägen till eller från centrum och busstorg. Den mindre sortens bentolåda (100 kr), som först kändes lite i dyraste laget, visade sig vara mycket prisvärd: på den stora blå- och vitmönstrade tallriken låg fint upplagt tempura (räkor, lax, grönsaker), yakiniku och ett par sushibitar. Mitt sällskap valde teriyakilax (70 kr), även detta var en mättande portion och teriyakimarinaden var ovanligt osliskig. Rätternas vackra och genomtänkta uppläggningar med bland annat orkidéblommor och vindruvor i form av kaniner (se bild!) imponerade och är vi i området igen blir det alldeles säkert återbesök!


/ Karolina


Taggar: , , , ,


Vete-Katten (frukost)



image62

Kungsgatan 55, Stockholm (länk)



Vete-Katten serverar frukostbuffé mellan kl 7:30 och 10 på vardagsmorgnar för 85 kr. Juice, nybakat bröd, drygt tio olika klassiska pålägg (bl.a. leverpastej, kokt ägg, kaviar och körsbärsmarmelad), fil, yoghurt, müsli, minimuffins och frukt står på en skänk långt inne i det labyrintiska caféet, som är mysigt och ombonat inrett som ett mormorshem med sju-åtta vardagsrum och dessutom spröjsade fönster i mellanväggarna. Alla sittgrupper ser olika ut; den stora vinröda sammetssoffan är vår favorit. Klientelet består mest av medelålders kvinnor, en och annan kostymklädd yngling glider också förbi, och vi undrar hur alla har tid att fika vid 10-snåret på en vardag.


image63


Själva frukosten är inte utstuderat märkvärdig, men fullständig, mättande och rykande färsk; dessutom är katten väl värd ytterligare stjärnor för det ypperliga läget, den trevliga och kunniga personalen samt inte minst det faktum att teet levereras från ett hål i väggen i en personlig bordskanna med möjlighet till påfyllning.


Mellan kl 15 och 18 på vardagar serveras Afternoon Tea, också 85 kr. Det kanske vi skulle ta och prova nästa gång.



 

Taggar: , , ,


Växthuscaféet



image52

Ösmo plantshop, Växtstigen 1 (Länk)



I Ösmorondellen ligger en handelsträdgård som vid en första anblick inte ser ut att vara annat än just en vanlig handelsträdgård inrymd i en röd lagerlokal med jord- och torvpåsar och diverse trädplantor strödda runtomkring. Så snart vi kommer innanför dörrarna märker vi dock att detta är en inrättning med en klar tanke bakom. Plantor, krukor, trädgårdsprydnader, fröer och trädgårdsmöbler står prydligt uppradade i den stora lokalen. Två stora växthus ligger anknutna till en av kortsidorna på byggnaden. I det ena finns flera blommor av alla tänkbara sorter och storlekar och i det andra ligger Växthuscaféet.


Caféet erbjuder diverse bakverk, inklusive den för orten traditionella Sorundatårtan, smörgåsar och en vegetarisk buffé som är testföremålet för dagen. Buffén kostar 78 kr och består av varma och kalla grönsaksrätter - vid vårt besök fanns broccolisoppa, potatisgratäng, bulgursallad, kesoröra, ruccola och parmesansallad, svamp- och solrosskottssallad, varm pastalåda, potatissallad och panerad squash att välja på, plus nybakat bröd och kaffe.

Maten är god men det bästa med restaurangen är trots allt miljön och den lugna atmosfären i det vackra växthuset. Caféet är fortfarande relativt nyetablerat och vi längtar till att få återkomma igen när bouganvilla- och fruktträden vuxit sig stora och står i full blom.




              


Taggar: , , , , , , , ,


KitKat Fine Dark



image61



Såg denna på ICA häromdagen och var ju bara tvungen att smaka. Jag blev förvånad över den riktigt goda mörka chokladsmaken! Gillar man choklad med kex och har tröttnat på den söta och lite klena chokladsmaken i vanlig KitKat eller Kexchoklad är detta absolut nåt att prova.


/ Karolina

Taggar: , ,


RSS 2.0