Anthon Berg sockerfri choklad
Var lite skeptisk före min första smakning av sockerfri choklad men blev mycket positivt förvånad. Sötningsmedlet som används i den här chokladen är maltitol från vete och hade jag inte varit medveten om att den var sockerfri hade jag nog inte tänkt att den smakade annorlunda än annan 55-procentig choklad. I andra sockerfria produkter kan ju ibland själva sötningsmedlets smak tydligt framträda, men kanske den något högre kakaohalten döljer den i det här fallet. 45 g kostar ca 10 kr.

/Karolina
Plommonmarmelad


Träd av sorten Opal hittar vi i trädgården bakom huset på Österlen. En regnig dag gör vi min familjs favoritmarmelad; rinnig, mörkröd och super på scones eller i morgonfilen.

60 plommon (avsköljda)
1 dl vatten
9 dl socker
1 pressad citron

Koka plommonen med vattnet i stor kastrull tills fruktköttet släppt från kärnorna. Fiska upp kärnorna (förslagsvis med en hålslev) och räkna så att alla kärnor är ur kastrullen.Koka i ca 10-15 minuter tills fruktköttet blivit mjukt och faller isär. Blanda i socker, saft av citronen och koka vidare. Efter ett tag kommer vitaktigt skum ha bildats på ytan; ta bort det kontinuerligt med en slev. Koka i 25-40 minuter tills marmeladen blivit något mer trögflytande. Smaka av och häll upp i glasburkar, eller plastbehållare som kan frysas in till senare tillfälle.

/ Karolina
 Limhamns Fiskrökeri

Strandgatan 17, Limhamn

Här kan du bland annat få stekt strömming med potatismos och lingon (65 kr) eller laxburgare med kallrökt lax och pepparrotsvisp (45 kr). Ligger lite gömt och med en inte alltför imponerande utsikt över cementfabriken vid vattnet men fisken är god, pepparrotsvispen stark och strömmingen precis så som den ska vara. Tyvärr kan det ta en stund mellan att du beställt och att du får din mat men då hinner du titta runt lite på det som finns i butiken - räkor, fisk och romsåser. Perfekt sommarlunch och helt klart att rekommendera om ni frågar mig!


/ Karolina på resa genom Sverige
Roppongi


Hantverkargatan 76C, Stockholm (länk)


 

Sushi intar en särställning i Karolina och Fredriks matpyramid. Ibland är man hungrig och vill äta mat så där i största allmänhet, ibland måste måste måste man ha sushi. Det vilar ett sorts skimmer över de mjälla fiskbitarna, den klibbiga riskudden och den stickande wasabin - en unicitet, en exklusivitet, en mycket sparsmakad och exakt elegans som inte liknar något annat.

Så bedrägligt enkelt - rå fisk med ris, hallå, hur svårt kan det vara? - men ändå så outsägligt svårt att lyckas hela vägen med. Hur många gånger har vi inte plågat i oss halvfryst sashimi eller tappat hälften av en torrsmulig risklump i knät? Ändå kan vi förstås inte låta bli att ständigt prova nya ställen, vår plikt gentemot våra egna gommar och våra kära läsare bjuder en aldrig avstannande jakt på Den Perfekta Sushin.


Så länge vi håller oss inom Stockholm verkar det dock som att saken är klar. Stans bästa japan heter Roppongi, basta. Lokalen är lite slamrig och personalen förvirrad, vi vet. Whatever. När man kniper tag med pinnarna om en Laxroll Lyx (flamberad lax, philadelphiaost, avocado, sparris, 80 kr för 5 st) från förrättsmenyn och sedan långsamt låter den möta munnen tystnar alla eventuella invändningar. Det är inte bara smaken som är sensationell, allt stämmer: doft, färg, textur, temperatur, varje detalj sitter där den ska och helhetsintrycket är enastående. Sedan spelar det mindre roll om man fortsätter med Sushi Moriawase Lyx (8 nigiri, 1 temaki, 2 norimaki, 155 kr) eller Roppongi Special (10 nigiri, 1 temaki, 2 norimaki, 185 kr) - på Hantverkargatan 76C kan man alltid lita på att firrarna och deras obligatoriska tillbehör är av högsta klass.


För att ingen ska ifrågasätta vårt oberoende ska tilläggas att de varma rätterna inte riktigt är på samma nivå. De är bra, men oftast inte bättre än på andra ställen ("kycklingcurryn" på avhämtningsmenyn är till och med en riktig kalkon), och har man värmt upp med sushi i SM-klass kan det vara lite besvärande att så att säga halka tillbaka till kvalserien när gyoza (125 kr) eller tempura (180 kr) bärs in. Men vad fasen. Befinner man sig på Roppongi har man inte mycket, för att inte säga inget, att klaga på.


Avhämtningsmenyn, förresten. Alla varmrätter (utom yakiniku) kostar 70 kr! Japansk mat är god hemma också.RSS 2.0