Blå Porten



image30

Djurgårdsvägen 64, Stockholm (länk)


Mörk chokladmousse kostar 45 kr och passar till lyxfikat. Den smått klassiska lokalen är fin, har snett golv och är alltid fullproppad med latteföräldrar och medelålders damer som varit på Liljevalchs. Moussen slank ner fort men kunde ha smakat mer choklad. Det mörkmustiga bottenlagret var godast.


Taggar: , , , ,

Ramlösa blåbär



image25


Nu har vi testat den nyaste smaken på Ramlösa! Lagom smak och kolsyra men tyvärr har vattnet en parfymerad och inte särskilt trovärdig eller lockande blåbärslukt. Våra förhoppningar om fläktar av urskog och daggiga tuvor kommer på skam - är det verkligen bara "naturliga" aromer i den här flaskan? Favoriten Ramlösa Vichy Nouveau citron/lime har ännu inte mött en värdig motståndare.


Taggar: , , ,


East



image24

Stureplan 13, Stockholm (länk)


Vi firade vår väns födelsedag med pompa och ståt på East - "den första och mest kända moderna asiatiska restaurangen i Sverige" enligt den egna hemsidan. Flera gånger har vi passerat dess gula markis men inte riktigt vågat gå in (vår sushifanatism till trots), rädda att mötas av astronomiska priser, snorkig personal och hårdstajlat klientel som med vassa blickar talar om att vi inte hör hemma där.


Bara fördomar, skulle det visa sig. Under de svartvita väggmålningarnas snygga men lätt heroin-chica ansikten hade vi en angenäm kväll där vi njöt av förstklassig mat och uppmärksam och vänlig service utan att för en sekund känna oss malplacerade.


Visst var det dyrt, det ska inte förnekas. Men det kan vi godta när uppläggningarna är rena konstverken, portionerna förvånansvärt rejäla och smakerna både förnöjer och överraskar. Bland höjdpunkterna på vårt bord fanns Salmon Passion Salsa (halstrad laxfilé med gröna soyabönor, broccoli och passionsfruktsalsa, 218 kr) och Salmon Roll (sotad lax, avokado, rödlökspickles, chilimayo, ärtskott och grön sparris, klädd med lätthalstrad lax, 155 kr för 8 stycken) - två helt olika och oj så lyckade sätt att tillaga lax.


Sushin (12 bitar 213 kr) var dock helt ordinär, felfri men knappast bättre än den man för halva priset pinnar i sig på sitt vanliga kvarterssushihak (och då brukar man få miso och te på köpet också), och om vissa andra rätter, som Duck Tamarind (ankbröst med ananas och macadamianötter för 296 kr), restes invändningar att de var omotiverat starka.


Framemot elvasnåret förvandlades lokalen gradvis från restaurang till bar, med minskande belysning, alltfler stående gäster och upbeat lounge-musik på långsamt stegrande volym. Vi kände oss aldrig bortmotade utan satt kvar och sippade vin, kände kvällen övergå i natt och njöt av sällskapet i vårt hörn av Stureplan.


Taggar: , ,


Lätt lax



image23

Snabb, nyttig, enkel, god - superlativen räcker inte till för denna anrättning.


Lax (färsk eller fryst, ca 200 g/person)
1 gul lök
Stora mängder sparris
Olja, salt
Valfria kolhydrater (potatis, bulgur, ris, quinoa...)

Olja en ungsfast form och lägg i den tinade laxen och sparrisen. Strimla löken och lägg ovanpå (var inte rädd, löken mister sin skärpa och blir mild och fin i ugnen). Salta. Tillaga mitt i 200-gradig ugn i 20 minuter. Rätten klarar sig utan sås tack vare laxens saftighet, men man kan också lyxa med en blandning av crème fraiche och färskriven pepparrot.

Vad sparris beträffar, använd med fördel Eldorados frysta som är ett riktigt kap - finns på större Hemköpsbutiker och kostar ca 25 kronor för ett halvkilo (att jämföra med Felix dito som brukar gå loss på över 30 spänn för 200 gram och inte smakar bättre).


P.S. Nu har även DN hittat till Clarion Hotel Sign. Vi blir väldigt sugna på poolen på taket. Trängseln vid frukosten såg vi dock inte röken av. D.S.

Bjudmiddag



image21

Vi bjöd på trerätters lördagsmiddag:



Förrätt: crème ninon (slät grön ärtsoppa med champagne) efter DN:s suveräna recept. Vi använde inte riktig dyr-champagne utan finfina Chapel Hill (56 kr), och det smakade ljuvligt.



Varmrätt: Cape Town Chicken (4 ordentliga portioner)


900 g kycklingfilé

1 krm vitpeppar

1 dl kokosflingor

1 burk (400 ml) kokosmjölk

1 hönsbuljongtärning

4 msk pesto


Vänd kycklingfiléerna i en blandning av kokosflingor, vitpeppar och ev lite salt. Bryn dem på båda sidor i smör i en järngryta eller högfalsad stekpanna med lock.


Vispa ihop kokosmjölk, pesto och smulad buljongtärning; häll blandningen över kycklingen och låt det koka under lock i tio minuter.


Servera med ris, eller vår favorit helbulgur blandat med broccoli.


För att matcha den lite speciella smaken ville vi ha ett fylligt vitt vin med fatkaraktär. Det blev KWV Chardonnay (68 kr), en kombination som visade sig vara helt okej om än inte klockren.



Efterrätt: vår paraddessert frupi hoyo.




American Pancakes



image20

Brunchmat en solig förmiddag i februari. För oss två var fyra portioner perfekt.


Tillagningstid: ca 20 min

Ingredienser: (4 port.)

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör (vi använde oss av Arlas "smör- & rapsolja" så slapp vi smälta smör)

1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
2. Smält smöret och blanda med ägg och mjölk i en ny bunke.
3. Blanda allt försiktigt, bara så att smeten är någolunda slät och inte har mjölklumpar.
2. Stek i några minuter på varje sida.
3. Servera med valfritt tillbehör. T.ex. nutella, sylt, färsk frukt, keso eller lönnsirap.

Recept taget från Tasteline.



Den Stora Rishemligheten



image17

Vi har under flera år finkammat stans affärer i jakt på det perfekta riset. Sort efter sort av jasminris har passerat våra stränga ögon och gommar utan att ha god smak, vara lätt att tillaga och ha rätt klibbighet. Vi var övertygade om att "den rätta" skulle gömma sig i typ en jutesäck dekorerad med sirliga utrikiska tecken i en asiatisk matbutik nära Hötorget, men icke.


När vi till slut fann vår ris-graal ville vi först inte acceptera det. Det är pinsamt och vi förnekade fakta länge. Men nu kan inte låtsas längre: riset är aromatiskt, passar utmärkt till thaimat och är svårt att misslyckas med. Vi kommer härmed ut ur garderoben och erkänner att det jasminris som är godast och numera alltid finns hemma hos oss är av märket...


Uncle Ben's.




Golden Hits



image16

Kungsgatan 29, Stockholm (länk)


Golden Hits är mer än bara mogendisko. För en "lunchbiljett" (80 kr) får man en lagom portion mat, dryck, bröd, salladsbuffé, kaffe och på fredagar även efterrätt (idag smulpaj med vaniljsås!). Trots lunchrusch var det lätt att hitta bord, och lokalen känns trots sitt omfång småskalig tack vare de olika avdelningarna. Utsmyckningen, som till stor del består av uppförstorade och inramade idolkort, inredningen och de vita dukarna gör lunchtimmen minnesvärd.

Menyn innehåller svenska klassiska rätter som ärtsoppa på torsdagar och lite mer exotiska som mozzarellaöverbakad kycklingfilé med klyftpotatis.  I dagens meny finns även ett urval av sallader med diverse tillbehör: varmrökt lax, kyckling och bacon eller kräftstjärtar och avokado.


Ingen fantastisk gastronomisk upplevelse, men gott, prisvärt, mättande... och lite mysigt.



Trestjärnig sushi



image15

Här
drömmer vi om att äta! Tills vi samlat ihop en tillräcklig förmögenhet vill vi rekommendera en doldis i Stockholms sushidjungel: Oriental Sushi på Valhallavägen 55 (t-bana Tekniska högskolan). Litet, lugnt och mysigt med familjär stämning; drivs av ett gulligt koreanskt äldre par. Förutom den välsmakande sushin (snyggt upplagd i lackad trälåda) äter vi gärna "lax med ris" som är just rå lax med ris och kimchi, och den värmande, matiga och inte så lite starka nudelsoppan. Priserna ligger på normal sushihaknivå, och allt sköljs ner med stora mängder grönt te från knubbig lerkanna.




<3



image14

Vi firade Alla hjärtans dag med mörk chokladfondue, ananas, jordgubbar och en liten flaska Moët & Chandon. Det enda som fattades var ett badkar. Vive l'amour!






Clarion Hotel Sign (frukost)



image13

Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm (länk)



Frukosten är dagens viktigaste mål, lärde oss Love Lofot när vi var små, och vi följer hans filosofi genom att närhelst vi kan frossa i hotellfrukostbufféer. De flesta hotell erbjuder frukost även för externa besökare, och det är ett utmärkt sätt att starta dagen; dessutom känns det ofta som att man får mer för pengarna än när man äter ute andra tider på dygnet.

Det omskrivna Clarion Hotel Sign - Stockholms största hotell - öppnade härom veckan och självklart var vi tidigt på plats för att testa frukosten.


Lokalen har högt i tak och känns ihålig; atmosfären är på intet sätt mysig, men hyfsat mondän. På etaget ovanför pågår en kostymklädd konferens och utsikten mot Norra Bantorget är storstadsmässig. En anskrämlig spräcklig heltäckningsmatta ligger på golvet och det drar kallt från öppna dörrar.


Första intrycket av buffén är fint - den ser stor, snygg och varierad ut. Juicer, kaffe, fil, turkisk yoghurt, fyra sorters flingor, bröd, ostar, salami och skinka, frukt och fruktsallad, fil, honung, marmelader och sylt, kex, sill, kokt/stekt ägg, äggröra, prinskorv, bacon och till efterfrukost wienerbröd och pain au chocolat.


När vi väl huggit in börjar ett samlande intryck växa ganska snabbt: Det är absolut inget fel på den här frukosten. Den är till och med bra. Men inte mer än så - och för 195 kr väntar man sig något extra. Vi kommer på oss själva med att tänka "för bara 25 ynka kronor extra var hade vi kunnat njuta av Brämhultsjuice, valnötter, carpaccio, jordgubbar och personlig tepåfyllning med Strömmen glittrande i blickfånget på hotellfrukosterarnas Mecka - Grand Hôtel". Ack ja.


Att personalen är trevlig, brödbordet dignande, urvalet av te stort och med flera Fair Trade-märkta sorter, och besticken tunga och vackra hjälper inte. Att "juicen" smakar som sötat burkspad och att man helt tycks ha missat att ett enormt foto på en kvinna med rumpan bar inte riktigt gör sig som matsalsdekoration på 00-talet drar ner betyget ytterligare.


390 kronor fattigare, mätta men knappt belåtna lämnar vi Clarion Hotel Sign med följande slutkläm: Ät gärna hotellfrukost! Känner du att du har lust och plånbok till lyx, spendera 220 välanvända kronor på Grand Hôtel (Södra Blasieholmshamnen 8), välj annars med fördel Birger Jarl (Tulegatan 8), som för blott 140 kronor erbjuder i princip allt som ovan nämnts - plus våfflor att grädda själv och sedan överösa med sylt och grädde.


Men - hoppa över Clarion Hotel Sign.






Vete-Katten



image12

Kungsgatan 55, Stockholm (länk)


Minisemla (25 kr)!



Frupi hoyo



image10

En snabbgjord, fräsch, någorlunda nyttig och ändå lyxig efterrätt. Namnet och receptet uppenbarade sig i en dröm fylld av palmer och vita sandstränder. Räcker till ett genomsnittligt middagssällskap.



1 blodgrape
2 blodapelsiner
2 mandariner
1 apelsin
2-3 bananer

Grekisk/turkisk yoghurt
Ca 100 g pinjenötter
Flytande honung (helst akacia-)


Filéa citrusfrukterna; dela dem och bananerna i små bitar. Blanda ihop all frukt genast, så blir bananerna inte bruna. Rosta nötterna försiktigt i torr stekpanna. Lägg upp stora lass fruktsallad och yoghurt i tallrikar, strössla över nötterna och avsluta med några varv honung.




 


Ki-Mama


image8

Observatoriegatan 13, Stockholm


 

Vi tycker att Ki-Mama är stans näst eller möjligen tredje bästa sushiställe (efter Roppongi på Hantverkargatan 76 och Asahi på Fleminggatan 11). Älskare av japansk mat uppmanas också leta upp filialen Ramen Ki-Mama (Birger Jarlsgatan 93) som serverar himmelska nudelsoppor för strax över hundringen.


Karolina:

Lax (rå) på en bädd av ris med wasabi, inlagd ingefära, soya och alger (105 kr) är en favoriträtt som tyvärr finns på långt ifrån alla sushibarer. Laxen smakar färsk och portionens storlek är lagom, till och med lite för stor så att det räcker till lunch dagen efter. Ett minus är dock att varken misosoppa eller grönt te ingår när man väljer "ta med" fastän priset är detsamma som vid bordssittning.

Mat:
8/10

Prisvärdhet: 7/10



Golden Gate



image6

Renstiernas gata 22, Stockholm



Pubmat finns ofta bara för syns (och alkohollagstiftningens) skull och kan vara ett sorgligt kapitel - snålt utbud, slarvigt tillagat och framför allt omotiverat dyrt. Därför tackar vi Södermalmsgudarna för att vi hittade fish 'n' chipsen på Golden Gate. En rejäl portion, snyggt upplagd och ackompanjerad av egen vinägerflaska att stänka med serveras för 64 kr. Stor stark-priset på 31 kr och den genuint trevlige, väldigt brittiske, bartendern gör inte saken sämre.




RSS 2.0