FisksuffléFiskufflé, smält smör och riven pepparrot

Klassisk mättande farmormat, här i Insans version. Beroende på tur, skicklighet och dagsform kan sufflén anta en hög eller låg gestalt. På bilden syns en låg variant, enligt Insan själv "misslyckad", men smaken är precis densamma.

4 personer

Tillagningstid ca 50 min


1½ - 2 msk margarin eller smör

3 msk vetemjöl

3 dl mjölk

Salt

Vitpeppar

3-4 ägg

4-5 dl kokt sönderdelat fiskkött eller lutfisk


Fräs margarin och vetemjöl, späd med mjölken och koka såsen i 3 min. Smaksätt med salt och peppar. Lyft kastrullen från värmen och rör ned äggulorna en i sänder. Blanda i fiskköttet. Vispa äggvitorna till skum och blanda försiktigt ned dem i den avsvalnade smeten.


Häll sufflésmeten i en väl smord, ej för låg, form. Grädda i medelvarm ugn (200 grader) omkring 45 min. Servera sufflén omedelbart med smält smör, kokt eller pressad potatis, färskriven pepparrot, kokta grönsaker och grönsallad.Restaurang Ginza (frukost)image2

Malmskillnadsgatan 27, Stockholm


Karolina:

En sushibar är kanske ett otippat ställe att inta frukost, men Ginzas enkla och fräscha frukostbuffé (från klockan 7) är förvånansvärt bra. För 49 kr får man valfri kaffe/te och ta för sig av bröd (hårt och mjukt), några olika sorters pålägg (marmelad, ost, salami och honung), apelsinjuice, yoghurt och två olika sorters flingor. Lokalen är ganska nyrenoverad och i två plan. Vid vårt besök var vi de enda gästerna.

Åt: Mackor med salami och yoghurt med honung
Tyckte mest om: Lugnet och den trevliga personalen
Läge: Bra nära tunnebana och city. Tyvärr lite tråkig utsikt mot gråa Malmskillnadsgatan

Mat: 7/10 "Bra vardagsfrukost"
Prisvärdhet: 10/10 "Bara det att latte ingick gjorde att frukosten kändes väl värd sitt pris"Premiärinlägg: Operabarenimage1


Operahuset, Karl XII:s torg, Stockholm (länk)


Operabaren ligger bredvid Café Opera med utsikt mot Kungsträdgården, och serverar klassiska svenska rätter - både à la carte och från en särskild husmanskostmeny. Inredningen i lokalen är intakt sedan baren öppnade 1905 och ger en känsla av svunna tiders elegans.


Fredrik:

För några veckor sedan presenterades jag för detta anrika hak genom att av en bättre betald arbetskompis bli bjuden på en alldeles himmelsk Biff Rydberg (279 kr). Även om de perfekta rosasaftiga köttbitarna och den frasiga potatisen var väl värda sitt pris har man inte riktigt råd med sådana excesser varje dag, så vid det andra besöket siktade jag in mig på den lite billigare husmanskosten. Det blev Boeuf bourguignon (170 kr) - mörk oxgryta med sidfläsk och grönsaker, djup i smaken men möjligen något översaltad, serverad på en generös kudde av ganska ordinärt ris.

Det ska sägas genast i detta mitt första inlägg i bloggen: jag är stor i maten. Att inte bli mätt vid restaurangbesök hamnar med stora bokstäver i min minuskolumn. Och helt tillfredsställd blev jag inte av min boeuf, även om det fina grova danska kuverbrödet hjälpte till.

Slutligen något om servicen, som inte var direkt översvallande och till en början fick oss att känna oss ovälkomna och fundera över om vi som unga och inte särskilt uppklädda inte passade in i klientelet. Efter ett tag insåg vi dock att personalen verkade behandla alla lika, och den smått bryska behandlingen kändes på något vis som att den smälte in i den patinerade miljön.


Karolina:

Åt:
Köttbullar i gräddsås med lingon, pressgurka och potatispuré (162 kr)
Drack: Vatten
Tyckte mest om: De rårörda lingonen och gräddsåsen
Kände sig: Yngst
Läget: Lyxigt bredvid Kungsträdgården och i denna unika lokal som känns som en blandning av äldre engelsk pub och ett hemligt sällskaps eleganta mötesplats

Mat: 9/10 "Det är stor skillnad på detta och köttbullstallriken man får på IKEA"
Prisvärdhet: 7/10 "Lite dyrt men om man vill unna sig nåt gott..."
RSS 2.0