We love blåbärs




Många blåbär i en skål.

Strössla över ljust muscovadoråsocker.

Klicka på en sked crème fraiche.

Heaven!




Rabarber- och jordgubbsrutor i långpanna





Testade detta recept i helgen. Gott och lätt att göra till många. När allt väl var i långpannan gjorde den sig själv. Jag använde mig av tinade frysta jordgubbar och det funkade fint. 
 
/ Karolina


Sjöboden på Djurö



 

Sommarrestaurangen Sjöboden tillhör Djurönäset, ett konferenshotell fyrtio minuters bussresa österut från Slussen. Här serveras skärgårdens hungriga semesterfirare à la carte och grillbuffé juni till augusti, komplett med kvällssol (förhoppningsvis) och musikunderhållning - utan att, nota bene, falla alltför hårt i svennebananfällan.


Vi kliver in på trädäcket som också fungerar som kaj för båtfamiljernas flytetyg, värmer våra ansikten i den sena solen som ännu står högt över vattnet och lotsas vänligt rätt av den eleganta och sympatiska personalen. Hungriga som vi är efter en hård semesterdag blir det självklara valet grillbuffé (185 kr) och den gör oss inte besvikna: nötkött med aptitliga grillränder, lax, jätteräkor, gott bröd, pastasallad med röd pesto, fetaost, ärtskott, bearnaise, aioli och som pricken över i små foliekarameller med hemuppdragen fisk och kapris.


Vi tar om så många gånger att de som sitter vid bordet bredvid sneglar och skrattar åt oss, och när vinden mojnar i takt med att köttbit efter köttbit går ner tillsammans med helt vanligt, men gott, öl och vin (som man trots noll konkurrens inte tar överpris för) genomsyras vi av en känsla av fullkomlighet, av stilla lycka, av svensk sommar. Det går så långt att vi uppskattar och jublar åt den hårdrockshårige trubaduren från Så ska det låta när han river av "House of the Rising Sun" och "Nothing Else Matters". Ingen stress finns, personalen försöker inte jaga bort oss fast vi suttit länge, människorna runt omkring är vänliga och har söta barn, kvällen tycks aldrig ta slut.


Vi förstår att sommarskärgården har förvridit huvudet på oss, och inser att Sjöboden inte vore kul vid regn och fem grader lägre temperatur (även om man kan sitta inomhus också), men det spelar ingen roll. Blå blå vindar och vatten...






Kungsörnens mathavre





Efter vildris, quinoa och dinkel kommer mathavre för att hjälpa till att frälsa oss från kolhydratuttråkningens sorger. Det må vara att de små havrekornen luktar morgongröt under kokningen, men när man väl sätter tänderna i dem är alla Gunde Svan-associationer borta. 425 gram kostar 12 kr på Hemköp.

En intressant parentes är att mathavren marknadsförs som "perfekt istället för ris, bulgur eller couscous". För inte så särskilt många år sen hade Medelkarolina och Medelfredrik aldrig hört talas om bulgur; nu verkar det redan ha förpassats till gamla-vanliga-kolhydrater-kategorin.



Taggar: , , , ,



Bulgursallad för varma dagar eller heta köttbitar






Sallad

2 dl helbulgur
En stor näve ruccolasallad
En näve annan sallad - t.ex. roman, crisp eller mangold
En halv galiamelon
50-100 g mild chèvreost
1 hackad tomat eller flera miniplommontomater eller flera små ekologiska vilda tomater
Ca 1 dl blandade "godsaker" (Vi använde oss av blandat Ridderheims plock i lösvikt - kapris, stora oliver, rökt och balsammarinerad parmesan och marinerade vitlöksklyftor)


Dressing

2 msk olja (oliv- eller raps-)
2 msk balsamvinäger
Havssalt
Svartpeppar


Koka bulguren - detta brukar ta ungefär 20 min. Låt den svalna något och häll sedan i en stor skål.

Häll på dressingblandingen, salta och peppra och blanda sedan om. Bulguren kommer att suga upp lite av dressingen då den fortfarande är varm.

Skölj, och hacka sallad och tomater och blanda i dessa i salladsskålen. Lägg eventuellt upp på uppläggningsfat och garnera sedan med smulad chèvre, godsakerna (inkl. deras olja) och melonkuber.


Taggar: , , , , ,



Alternativ sommartårta






Tårta bakar man alldeles för sällan, och när man väl gör det tryter fantasin och man satsar gärna på säkra kort. Hederlig gräddtårta i all ära, men det här är ett ännu härligare sätt att fånga essensen av sommaren och tillfredställa sina gästers sötsug. Traditionellt ätes denna kaloribomb en gång per år, vilket är ungefär vad man mäktar med. Perverst gott.


Bottnar (3st)  

225 g margarin
3 dl havregryn
1 rågad dl strösocker
3 dl vetemjöl  


Kolaglasyr

2 dl vispgrädde (eller kaffegrädde)
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
1-1 1/2 tsk vaniljsocker  

Vaniljglass (typ en Bigpack)  

Minst en liter jordgubbar  


Rör ihop ingredienserna till bottnarna till en fast deg. Dela den i tre delar. Forma varje del i kvadratisk platta, cirka 20x20 cm, på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175-200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt.  

Till kolaglasyren blandas samtliga ingredienser i en kastrull och får småkoka i ca 40 minuter. Rör då och då men ej för ofta.

Bred ut kolaglasyren på en av bottnarna, lägg ihop dessa med glass och bär emellan och med den glacerade bottnen överst. Servera omedelbart. 


Och kom ihåg: Det här är inget man kan spara...



Taggar: , , , ,



Kringelikrokar






Dags för utomhusfrukost! Nybergs hembageri & konditori på Upplandsgatan 26 i Stockholm har fantastiska sockerkringlor med vaniljsmak för 14 kr styck. Jag avnjöt min i Vasaparken tillsammans med en 7Eleven-kaffe och en vän.


/Karolina



P.S. Såg dessa i butik idag - Arlas ekologiska milda yoghurt i förpackningar om 4 portionsbägare (12,50 kr). Kanske kommer det snart motsvarande med filmjölk, eller vår nya favorit 4,2-procentig fjällfil? D.S.





Taggar: , , , , , , ,



Rälta tunnbröd






Midsommar (ja ja, det var ett tag sen) upplevde vi PÅ RIKTIGT i Dalarna med röda stugor, majstångsresning i Gropen i Leksand och inte minst Rälta tunnbröd. Osötat, smakrikt och klämmigt - bakat med potatisflingor, rapsolja och naturens eget konserveringsmedel sorbinsyra - passar det ypperligt tillsammans med allt från skinka till jordgubbsmarmelad. (I Norge äter man dem med smör, kanel och socker, enligt förpackningen.) Passerar ni en ICA nånstans kring Siljans södra stränder, hoppa in och köp.




Taggar: , , , ,



RSS 2.0