Sjöboden på Djurö 

Sommarrestaurangen Sjöboden tillhör Djurönäset, ett konferenshotell fyrtio minuters bussresa österut från Slussen. Här serveras skärgårdens hungriga semesterfirare à la carte och grillbuffé juni till augusti, komplett med kvällssol (förhoppningsvis) och musikunderhållning - utan att, nota bene, falla alltför hårt i svennebananfällan.


Vi kliver in på trädäcket som också fungerar som kaj för båtfamiljernas flytetyg, värmer våra ansikten i den sena solen som ännu står högt över vattnet och lotsas vänligt rätt av den eleganta och sympatiska personalen. Hungriga som vi är efter en hård semesterdag blir det självklara valet grillbuffé (185 kr) och den gör oss inte besvikna: nötkött med aptitliga grillränder, lax, jätteräkor, gott bröd, pastasallad med röd pesto, fetaost, ärtskott, bearnaise, aioli och som pricken över i små foliekarameller med hemuppdragen fisk och kapris.


Vi tar om så många gånger att de som sitter vid bordet bredvid sneglar och skrattar åt oss, och när vinden mojnar i takt med att köttbit efter köttbit går ner tillsammans med helt vanligt, men gott, öl och vin (som man trots noll konkurrens inte tar överpris för) genomsyras vi av en känsla av fullkomlighet, av stilla lycka, av svensk sommar. Det går så långt att vi uppskattar och jublar åt den hårdrockshårige trubaduren från Så ska det låta när han river av "House of the Rising Sun" och "Nothing Else Matters". Ingen stress finns, personalen försöker inte jaga bort oss fast vi suttit länge, människorna runt omkring är vänliga och har söta barn, kvällen tycks aldrig ta slut.


Vi förstår att sommarskärgården har förvridit huvudet på oss, och inser att Sjöboden inte vore kul vid regn och fem grader lägre temperatur (även om man kan sitta inomhus också), men det spelar ingen roll. Blå blå vindar och vatten...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0