Klassisk fiskgratäng med räkor



image78

Finns det något mer otidsenligt än en ljuvligt mättande mjölsåsbaserad gratäng? Dags att återuppväcka dina gamla hemkunskap-skills och snitsa till en bottenredning.


2-3  portioner

600 g fiskfiléer, t ex alaska pollock, hoki eller gädda
1 ½ tsk salt

Gratängsås:
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl spad + mjölk (ev grädde)
1-2 äggulor
2 krm salt
½ krm vitpeppar
Lite citrondropp

150 gram räkor (och/eller burksvamp, musslor, spenat, dill)
2 msk riven ost


Lägg färska eller halvtinade fiskfiléer i en smord ungsfast form, salta och tillsätt ev lite vatten. Täck med aluminiumfolie och koka fisken i ugn i 200 grader tills den är vit och ogenomskinlig, 15-20 minuter. Häll försiktigt av spadet och använd det till såsen.

Smält matfettet till såsen i en kastrull. Strö över mjölet och späd med vätskan under omrörning; krydda och koka 3-5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i äggulorna. Lägg räkorna över fisken i formen och häll över gratängsåsen, strö till sist över osten.

Gratinera i 250 grader tills den är genomvarm och har fått vacker färg, ca 5-10 minuter.

Ätes med fördel i sällskap med hemkört potatismos eller bara kokt potatis samt vitt vin eller en porter.



Taggar: , , , , ,



Kommentarer
Postat av: Liljeholmsbron

Mmm blev riktigt sugen på många rätter här på eran blogg återkommer :D

2008-05-07 @ 09:19:05
URL: http://blogg.expressen.se/liljeholmsbron/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0