Byn
Rödabergsgatan 11, Stockholm


När Fredriks bror var liten hittade han på en sorts tävlingsfordon som kunde gå en miljon kilometer i timmen. Dessa fartvidunder kallade han galetter. Döm om hans förvåning när storebror kom hem från språkresan i Frankrike och visste att berätta att galetter i själva verket var pannkakor.


Nu, ett antal år senare, värmer Fredrik och Karolina upp inför det stundande Parisbesöket med att äta just galetter på Byn, ett litet crêperie med tillhörande bar i Vasastan.


Inredningen skulle vara ohjälpligt kitschig om den inte vore så mysig - ambitionen tycks vara att framkalla illusionen av att sitta på ett franskt torg, komplett med springbrunn, vindflöjel och dragspelsmusik. Det är mycket trångt mellan borden och man kan inte undgå att snappa upp lika mycket av grannarnas bordskonversation som sin egen, men ce n'est pas grave.


Bland de många aptit- och fantasiretande galetterna på menyn blir det La vallée d'Auge för 169 kr med fasanbröst, bondpotatis, bacon, plommon, äpple och calvadossås och La chèvre för 123 kr med, just det, chèvre, tomat, ruccola, honung och rostade solroskärnor som hittar vägen till vårt bord. Båda är mycket mäktiga anrättningar med lyxiga, utsökta fyllningar; dock lämnar vi bägge en stor bit av den ganska stabbiga pannkakan.


Galetter kräva fransk cider, och menyn för den gyllene drycken är lång och på bästa vinmaner organiserad efter tillverkande familj. Karolinas cidre doux från Famille Boulard (39 kr/glas) är en hit, medan Fredriks rökiga(!) starkcider från Famille Hubert (69 kr/glas) inte är något vidare trots hans annars stabila passion för böckling, Laphroaigwhisky och chorizo.
Skillnaden mellan en galette och en crêpe är att den förstnämnda görs på bovete och vatten och den andra på vetemjöl och mjölk. Våra efterrättscrêpes, båda alldeles sagolika, heter La manjari med chokladmousse och hallonsås (77 kr), och La pomme au four med helstekt äpple, kanel, äppelpajglass och lönnsirap (71 kr). Det går att komma in och beställa enbart efterrätt, men då är priset (till Karolinas förtret) ungefär femtio procent högre.


Maintentant, on va à Paris!
Kommentarer
Postat av: Jennie

Vilken snygg dessert! Såg riktigt smarrig ut! :)

2008-11-25 @ 20:38:55
URL: http://kalasgott.blogg.se/
Postat av: Karin W

Kul blogg ni har!

Bra för en lantis som vill kolla in vart hon ska äta när hon någon enstaka gång hamnar i huvudstaden!

Jag tittar in igen!

2008-12-01 @ 21:21:34
URL: http://chiliconkarin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0