Operakällarens bakficka




Jakobs torg, Stockholm (länk)



Som trogna läsare minns var Operabaren det allra första vi skrev om i den här bloggen. Vägg i vägg i det ärevördiga operahuset ligger Bakfickan, ett mindre pretentiöst alternativ för den som vill äta finhusmanskost insvept i en lätt air av gammaldags lyx utan att känna sig alltför obekväm bland finanshajar och kulturelit.

Bakfickan är ett utpräglat slinka-in-ställe; man kan inte boka plats utan hänger bara sin rock vid dörren och sätter sig på en hög hård stol runt den fyrkantiga baren eller vid ett litet väggfast bord. Akustiken är skrällig och tempot högt. Måndag till lördag serveras tre husmansrätter med priser strax under 150 kr, och dessutom finns ett tiotal något dyrare à la carte-alternativ.

Karolinas kolja (149 kr) är en stor och matig, perfekt tillredd, fiskbit ackompanjerad av lent smör, dill, hackat ägg och generösa mängder pigga räkor. Hon orkar inte ens äta upp utan får lämna över till avfallskvarnen Fredrik, som ännu har plats kvar efter sin lätthalstrade råbiff (179 kr) - en helt enkelt ljuvlig portion rosa färs, elegant smakbruten av kapris och rödbetstärningar och serverad med örtsmör och spänstiga pommes frites. Bravi bravi bravissimi.

Extra guldstjärna delas också ut till Bakfickan för att ölsortimentet inkluderar favoriten Bedarö Bitter, som en vacker dag ska föräras ett eget Smaka bra-inlägg.




Kommentarer
Postat av: Louise

Jag vill testa råbiffen, blev jättenyfiken, ha faktisk aldrig testat en sådan. Och miljön.

2008-10-11 @ 15:24:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0