Räkna med Livsmedelsverket



Mat är inte bara gott, ibland är det nyttigt också. Och med hjälp av näringsdatabasen på Livsmedelsverkets sajt kan man se exakt hur nyttigt. Databasen innehåller 2000 råvaror och maträtter och för var och en redovisas halten av 50 olika näringsämnen; dessutom kan värdena med ett klick sorteras och ställas upp i listor efter behag. För den som hyser det minsta intresse för innehållsdeklarationer är det lätt att förlora sig i tabellerna. Visste du till exempel att stekt kycklinglever innehåller tre gånger så mycket askorbinsyra (37 mg per 100 g) som nötlevergryta med äpple och potatis? Eller att physalis är den mest proteinrika frukten?




Jordgubbarna här ovanför innehåller ingen D-vitamin alls, däremot 1,9 g fibrer och 1 mg natrium per 100 gram - egenskaper som de delar med apelsiner och ljust bovetemjöl.



Taggar: , , , ,



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0