Primo Ciao Ciao





Odengatan 79-81, Stockholm. (länk)


Trots det lite bryska bemötandet vid disken då vi gör vår beställning är Ciao Ciao ett pizza- och pastahak med bra klass. Här finns de där tunna pizzorna (utan burksvamp) som är toppade med ett lass färsk ruccola och pastan som är generöst sprinklad med parmesan. På bilden syns stora tortelliniknyten med soltorkad tomat och mozzarella som fyllning och smakrik tomatsås. I luncherbjudandet (som ligger lite över andra lunchpriser, 70 - 100 kr) ingår sallad och bröd.

Ciao Ciao finns på ett flertal ställen i stan men jag tycker att den vid Odenplan är den mysigaste. Här finns även en uteservering som har sen eftermiddagssol och där jag gärna skulle sitta och sörpla ett glas vin och titta på Vasastansbor som spatserar förbi.

/Karolina



Taggar: , , , , ,



Prinsesstårta till mor





Vi firade mor med prima prinsesstårta enligt Tastelines recept och synnerligen pedagogiska instruktion. Fin blev den som synes (särskilt med den snajdiga fotoeffekten till, eller hur?) och god också. Inte var det svårt heller.



Taggar: , , , ,



Scandic Alvik





Gustavslundsvägen 153, Stockholm



Det är tidig morgon och jag och en vän beger oss till Scandic Hotel, fem minuter från Alviks tunnelbana, för frukostbuffé. Vi har blivit tipsade av en bekant och det går rykten om att den här frukosten går på 95 spänn. Det måste vi ju bara se och smaka med egna munnar!


Vi känner oss något besvärliga när vi försöker betala för oss, det verkar inte vara så vanligt att utomstående kommer för frukosten här och receptionisten famlar länge i lådor och är tvungen att ringa ett samtal innan hon kan ta våra 95 kronor och ge oss frukostbiljetten som tydligen är mycket viktig - ingen kollar den senare och det känns som om det varit lätt att smita in om man nu velat det.


Buffén är en blandning av kontinental och svensk frukost. Här finns det vanliga; yoghurt, fil, flingor i mer eller mindre grov utformning, torkad frukt, sylter (varav en mycket god jordgubbs-), flera pålägg, havregrynsgröt, kokta ägg, frallor och grova limpor, blandad färsk frukt men också scrambled eggs, bacon och vårrullar. Längst in i rummet finns en lång disk med kaffe, te och blåbärs- och nyponsoppa. Ett plus i kanten får de små termosarna med varm mjölk - alltid uppskattat av mig som gillar mycket mjölk i mitt kaffe.


Lite besviken blir jag att det inte finns pannkakor eller kanske nån dessertost, men så kommer jag ihåg priset igen och försöker att inte jämföra den här frukosten med till exempel Hotell Birger Jarl där man får grädda sina egna våfflor.

Utlåtandet blir: Prisvärt och mättande utan några speciella extravaganser eller överraskande inslag.


/Karolina



Taggar: , , , , ,



Chai for Two





Gillar du kryddigt chai? Kanske chailatte?


Detta te kom jag av en slump över på min arbetsplats och blev positivt förvånad över att ett påste kunde smaka så gott. Jag låter det dra i några minuter så att det får styrka och dricker det med en skvätt mjölk och några droppar honung i.


Twinings serie Voyage innehåller även sorten Brazilian Baía som nog inte är min cup of tea egentligen. Den ska ha smak av kokos, kakao och vanilj, men jag tycker mest att den luktar kusligt mycket sololja och helt saknar den utlovade kakaoaromen.


I affären kostar teet drygt 30 kr för 25 påsar.



/ Karolina (som har namnsdag idag)



Taggar: , , ,



Ramen Ki-Mama





Birger Jarlsgatan 93, Stockholm



Vi har ju tidigare skrivit om Sushi Ki-Mama, och det känns välbekant och förtroendeingivande att återigen möta den frejdiga valen som även här breder ut sig över hela väggen. Japansk mat långt bort från halvfryst sushi och kladdig yakiniku står på menyn (som trevligt nog har bilder på alla rätter), och som namnet antyder ligger fokus på nudlar - ramen - främst i form av soppor.


Karolina är egentligen lite skeptisk efter alltför många jobbiga stunder med saggiga påsnudlar från ICA, och funderar först på de ramenfria alternativen gyozaknyten, rå lax på risbädd eller stekt ris med kyckling och räkor. Till sist låter hon sig dock charmas av en yakisoba (120 kr) - en stooor portion stekta nudlar med krispiga morotsstrimlor, böngroddar, paprika och perfekta stunsiga räkor utan minsta antydan av seghet i sig. Smak, textur och konsistens skiftar hela portionen igenom och håller upptäckarglädjen igång - oj, där dök en bit ingefära upp, kras, där bet jag igenom en grodd.


Fredrik har sedan länge bestämt sig för riktig nudelsoppa, och blir inte besviken på sin shio ramen (95 kr), nudlar i havssaltbuljong med fläsk, ägg och sjögräs. En sensuell, på gränsen till obscen, doft av hav och tång stiger ur det rykande djupa fatet och i munnen slår soppan ut i en regnbåge av smaker, alla ledda på plats av en krävande sälta.


Solgudinnan Amaterasu och Akira Kurosawa flashar förbi våra ögon och fastän ingen av oss varit i Japan vet vi att det är just så här det smakar att äta nudlar från ett hål i väggen vid en bakgata i Ginza.




Taggar: , , , , ,



Toksnabbt mandelbröd





Vi snubblade över det här osannolika brödreceptet, trodde inte att det skulle fungera, provade och överbevisades. Hyfsat gott, fullt av nötnyttigheter, gluten- och laktosfritt och färdigt på ungefär tre minuter - how about that?


100 g mandel
1 ägg
1 tsk bakpulver
Lite salt

Mal mandeln till mjöl (med t ex stavmixer). Blanda ihop allt noga och lägg upp i mikrosäkert plastkärl; kör på 750 W i 2 minuter. Klart!



Taggar: , , , , ,



McCafé



image76
Kungsgatan 4, Stockholm


På Stockholms första McDonald's öppnades för ett par år sedan McCafé. Samma ingång men en separat avdelning var det med skinande grönt plastigt golv, spejsiga möbler i mörkbrunt skinn och trä, roliga kaffesorter, stora fönster mot gatan och hipp känsla. Kaffet finns fortarande kvar men inredningen känns inte längre lika fräsch och pommes fritesförbudet som fanns vid öppningen har hävts.

Vid vårt besök tog det ett tag innan disken var bemannad men kaffe moccan (latte med chokladmjölk) var mycket god och muffinen med valnötter och banan gick även den ned trots att den var lite torr. Helt OK vilstopp där man antingen kan slå sig ned och titta på folk som mer eller mindre stressat tar sig förbi på Kungsgatan eller ta en take-awaykaffe när man själv är på språng.






Taggar: , , , , ,



Hanoi Bar



image82

Birger Jarlsgatan 121, Stockholm (länk)


Det här stället hajpades svårt av DN På Stan för några år sedan, med följden att horder av hungriga styrde kosan dit och restaurangen inte pallade trycket - servicen blev stressig och snäsig och det mesta handlade om att få undan gäster så fort som möjligt så man kunde fylla på med nya. Säg den hausse som varar för evigt - nu är Hanoi Bar lugnt och stilla (nästan för tyst, vi blir oroliga att de andra gästerna tjuvlyssnar på oss) och servitören vänlig och informativ om de olika rätterna på den färgglada menyn.


Karolina som varit här förut har svårt att bestämma sig men fastnar till sist för kalla färska vårrullar med kyckling (109 kr). Helt nöjd blir hon dessvärre inte - anrättningen är visserligen fräsch och krispig med distinkt smak av koriander, men mycket mer är det inte. "Som en habil kycklingsallad" sammanfattar hon och försöker diskret palla från Fredriks tallrik. Han har följt nybörjartipset och testar dumplings med räkor (115 kr), ett val som visar sig vara alldeles riktigt. Smaken är inte av den anfallande sorten, snarare smyger den sig på i nära samarbete med den lena konsistensen och perfekt ljumma temperaturen, och det hela kröns av såsen som smakar som lika delar risvinäger, sweetchili och fisksås. Okej att portionen är alldeles för liten, men det är snarare regel än undantag i Fredriks Gargantua-mässiga måttsystem, och med Hanoi Bars sympatiska priser har man nästan råd att beställa dubbel laddning. Eller varför inte ta in tre-fyra rätter och dela på tillsammans hela sällskapet?







Taggar: , , , , ,




Tropicana Smoothie - soldat i fruktmoskriget



image80

Vi (och e24.se) har noterat att krig blossat upp mellan smoothiesorterna. Flera märken har på sistone reinkarnerat sig genom nya mer eller mindre exotiska fruktblandningar som skyltar med 100% frukt i form av shots eller smoothies.

Tropicanas hallon- och jordgubbssmoothie är i alla fall ganska god, krämig, tjock och mörkröd och smakar sommar. Den finns även i smaken mango-ananas-banan. Tyvärr tycker jag att 20 kr är lite väl mycket för en sån här dryck då den inte smakar pinfärskt heller. Hellre samma pengar på färska hallon och jordgubbar säger jag!

/Karolina



Taggar: , , , , ,

Muffin Bakery



image79

Fridhemsgatan 3, Stockholm (länk)


 

Muffins är väldigt gott. Och godast är de på Muffin Bakery. Spetsade med frukt, bär, choklad och frön sväller de och pöser ur sina formar, dessutom är de enligt hemsidan "hemmabakade och 100 procent fria från kemikalier och tillsatsämnen". Mums, säger vi och tar med oss varsin ut på plastgräsmattan mellan Fridhemsplan och Rålis - urbant men ändå lite avskilt. För den som önskar något mindre sött finns matmuffins (!) och också ciabattamackor, finfin pestopasta och soppa.


(Muffin Bakery finns även på Drottninggatan 73 och Tegnérgatan 11.)




Taggar: , , , ,



Klassisk fiskgratäng med räkor



image78

Finns det något mer otidsenligt än en ljuvligt mättande mjölsåsbaserad gratäng? Dags att återuppväcka dina gamla hemkunskap-skills och snitsa till en bottenredning.


2-3  portioner

600 g fiskfiléer, t ex alaska pollock, hoki eller gädda
1 ½ tsk salt

Gratängsås:
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl spad + mjölk (ev grädde)
1-2 äggulor
2 krm salt
½ krm vitpeppar
Lite citrondropp

150 gram räkor (och/eller burksvamp, musslor, spenat, dill)
2 msk riven ost


Lägg färska eller halvtinade fiskfiléer i en smord ungsfast form, salta och tillsätt ev lite vatten. Täck med aluminiumfolie och koka fisken i ugn i 200 grader tills den är vit och ogenomskinlig, 15-20 minuter. Häll försiktigt av spadet och använd det till såsen.

Smält matfettet till såsen i en kastrull. Strö över mjölet och späd med vätskan under omrörning; krydda och koka 3-5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i äggulorna. Lägg räkorna över fisken i formen och häll över gratängsåsen, strö till sist över osten.

Gratinera i 250 grader tills den är genomvarm och har fått vacker färg, ca 5-10 minuter.

Ätes med fördel i sällskap med hemkört potatismos eller bara kokt potatis samt vitt vin eller en porter.



Taggar: , , , , ,



Gamla orangeriet

image73
Bergianska trädgården, Stockholm


Café med växthuskänsla mitt i en utställningsträdgård. Några olika varmrätter, smörgåsar och kakor står på menyn samt de vanliga lattarna och Söderblandningarna. Jag äter ciabattasmörgås med hickorykalkonfyllning och en glutenfri kladdig chokladkaka med valnötter. Gott fika till vanliga priser i en miljö som jag älskar. Man kan välja mellan att sitta utanför byggnaden eller inne i orangeriet omsluten av spröjsade fönster, segelduk i taket och patinerad Much Ado About Nothing-atmosfär.



/ Karolina



Taggar: , , , ,




Gnocchi med skagenpanna och rökt lax



image72

Arlas halvnya innovation panna är en bytta matlagningsgrädde ihopsatt med en behållare koncentrerat smakextrakt. De är inte alls dumma, och skagenpannan (med smak av citron, dill och vitt vin och dessutom ett förvånande och glädjande chilisting) kombinerad med varmrökt lax och potatisgnocchi blev en smaksymfoni av restaurangklass, tillagad på fem minuter. O, om vi ändå hade haft en kall flaska pärlande vitt hemma!


2 portioner

400 g varmrökt lax
600 g gnocchi
1 Arla skagenpanna
10 st sockerärtor
En näve ruccola

Koka gnocchin ca 3 minuter, tills den flyter upp till ytan (vi lyckas aldrig göra rätt). Värm på pannan och blanda ner hackad lax och sockerärtor. Ät och njut med ruccola.


P.S. Varmrökt lax och gnocchi (eller annan pasta) är också underbart i kombination med ädelostsås. D.S.



Taggar: , , , , ,



RSS 2.0