Husmanskost



image67

Insan är tillbaka med ännu ett farmorrecept (se hennes fisksufflé här). Köttbullar av fläskfärs som de gjordes förr på hennes barndoms skånska slätter.


Ca 2 portioner

½ kg fläskfärs
2 kokta små mjöliga potatisar
1 gul lök
2 tsk salt
1 ägg om man är på humör
vitpeppar
1 tsk strösocker

Hacka löken och bryn den mjuk i smör. Mosa potatisarna och blanda med färsen och de övriga ingredienserna. Trilla köttbullar och stek dem (i smör, givetvis) tills de har fin yta.

Tack vare fläskfärsens fetthalt blir det mycket grund kvar i pannan till sky eller brunsås. När sista köttbullen är stekt, häll lite grädde i pannan, rör omkring och smaka av med salt eller soja.

Hemlagat potatismos till blir grädden på moset. Rör ihop kokt mjölig potatis, mjölk eller grädde samt smör, salt och vitpeppar efter behag. Smaksätt med t ex persilja, pepparrot eller riven muskot.

Och glöm för allt i världen inte lingonsylten.




Taggar: , , , ,



Kommentarer
Postat av: Kusin vitamin

Jag har upptäckt ett litet trix som gör potatimoset extra luftigt och gott. Efter att man mosat det så ställer man tillbaka kastrullen (med moset i) på den varma plattan och sen häller man på mjölken. Då får man i mycket mer mjölk i moset utan att det blir löst (eftersom all vätska kokar bort).

2008-04-28 @ 09:47:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0