We love blåbärs
Många blåbär i en skål.
Strössla över ljust muscovadoråsocker.
Klicka på en sked crème fraiche.
Heaven!
Rabarber- och jordgubbsrutor i långpanna

Testade detta recept i helgen. Gott och lätt att göra till många. När allt väl var i långpannan gjorde den sig själv. Jag använde mig av tinade frysta jordgubbar och det funkade fint.
/ Karolina
Sjöboden på Djurö


Sommarrestaurangen Sjöboden tillhör Djurönäset, ett konferenshotell fyrtio minuters bussresa österut från Slussen. Här serveras skärgårdens hungriga semesterfirare à la carte och grillbuffé juni till augusti, komplett med kvällssol (förhoppningsvis) och musikunderhållning - utan att, nota bene, falla alltför hårt i svennebananfällan.
Vi kliver in på trädäcket som också fungerar som kaj för båtfamiljernas flytetyg, värmer våra ansikten i den sena solen som ännu står högt över vattnet och lotsas vänligt rätt av den eleganta och sympatiska personalen. Hungriga som vi är efter en hård semesterdag blir det självklara valet grillbuffé (185 kr) och den gör oss inte besvikna: nötkött med aptitliga grillränder, lax, jätteräkor, gott bröd, pastasallad med röd pesto, fetaost, ärtskott, bearnaise, aioli och som pricken över i små foliekarameller med hemuppdragen fisk och kapris.
Vi tar om så många gånger att de som sitter vid bordet bredvid sneglar och skrattar åt oss, och när vinden mojnar i takt med att köttbit efter köttbit går ner tillsammans med helt vanligt, men gott, öl och vin (som man trots noll konkurrens inte tar överpris för) genomsyras vi av en känsla av fullkomlighet, av stilla lycka, av svensk sommar. Det går så långt att vi uppskattar och jublar åt den hårdrockshårige trubaduren från Så ska det låta när han river av "House of the Rising Sun" och "Nothing Else Matters". Ingen stress finns, personalen försöker inte jaga bort oss fast vi suttit länge, människorna runt omkring är vänliga och har söta barn, kvällen tycks aldrig ta slut.
Vi förstår att sommarskärgården har förvridit huvudet på oss, och inser att Sjöboden inte vore kul vid regn och fem grader lägre temperatur (även om man kan sitta inomhus också), men det spelar ingen roll. Blå blå vindar och vatten...
Kungsörnens mathavre

En intressant parentes är att mathavren marknadsförs som "perfekt istället för ris, bulgur eller couscous". För inte så särskilt många år sen hade Medelkarolina och Medelfredrik aldrig hört talas om bulgur; nu verkar det redan ha förpassats till gamla-vanliga-kolhydrater-kategorin.
Taggar: havre, Kungsörnen, carbs, mat, smak
Bulgursallad för varma dagar eller heta köttbitar

Sallad
2 dl helbulgur
En stor näve ruccolasallad
En näve annan sallad - t.ex. roman, crisp eller mangold
En halv galiamelon
50-100 g mild chèvreost
1 hackad tomat eller flera miniplommontomater eller flera små ekologiska vilda tomater
Ca 1 dl blandade "godsaker" (Vi använde oss av blandat Ridderheims plock i lösvikt - kapris, stora oliver, rökt och balsammarinerad parmesan och marinerade vitlöksklyftor)
Dressing
2 msk olja (oliv- eller raps-)
2 msk balsamvinäger
Havssalt
Svartpeppar
Häll på dressingblandingen, salta och peppra och blanda sedan om. Bulguren kommer att suga upp lite av dressingen då den fortfarande är varm.
Skölj, och hacka sallad och tomater och blanda i dessa i salladsskålen. Lägg eventuellt upp på uppläggningsfat och garnera sedan med smulad chèvre, godsakerna (inkl. deras olja) och melonkuber.
Taggar: sallad, recept, middag, lunch, smak, mat
Alternativ sommartårta

Bottnar (3st)
225 g margarin
3 dl havregryn
1 rågad dl strösocker
3 dl vetemjöl
Kolaglasyr
2 dl vispgrädde (eller kaffegrädde)
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
1-1 1/2 tsk vaniljsocker
Vaniljglass (typ en Bigpack)
Minst en liter jordgubbar
Till kolaglasyren blandas samtliga ingredienser i en kastrull och får småkoka i ca 40 minuter. Rör då och då men ej för ofta.
Bred ut kolaglasyren på en av bottnarna, lägg ihop dessa med glass och bär emellan och med den glacerade bottnen överst. Servera omedelbart.
Och kom ihåg: Det här är inget man kan spara...
Taggar: tårta, jordgubbar, efterrätt, mat, smak
Kringelikrokar

/Karolina
P.S. Såg dessa i butik idag - Arlas ekologiska milda yoghurt i förpackningar om 4 portionsbägare (12,50 kr). Kanske kommer det snart motsvarande med filmjölk, eller vår nya favorit 4,2-procentig fjällfil? D.S.

Taggar: frukost, kringlor, Nybergs, bageri, yoghurt, Arla, mat, smak
Rälta tunnbröd

Taggar: tunnbröd, midsommar, Dalarna, mat, smak