Lao Wai
Luntmakargatan 74, Stockholm (länk)Snabbserverad lunch med sting för 80 kr. Här slipper du stå och få beslutsångest - det finns en dagens rätt. Vid vårt besök är det gryta innehållande sojakött och diverse knapriga grönsaker serverad med ris och ett glas med vatten  draget med citrongräs. 

Lao Wai har förutom lunch också à la carte kvällstid med priser mellan 150 och 200 kr. All mat är vegetarisk (och en hel del vegansk), inspirerad av de sichuanesiska och taiwanesiska köken. Karnivorer ska dock inte låta sig skrämmas; här är det inte fråga om några torftiga vegetariska "alternativ", utan genomtänkt, välkryddad och fräsch kinesisk mat med rika och mångfacetterade smaker. Dessutom är portionerna ordentliga, och sojakött eller tofu ser till att mätta proteinsuget.

I menyn och på hemsidan deklarerar man sin matfilosofi på nästan manifestlikt vis, och konceptet faller oss verkligen i smaken: bara genuina råvaror, allt tillagas på beställning, inget glutamat, ingen mikrouppvärmning...


Dessutom lär de ha oolong-te från egen odling i Taiwan. Det tar vi nästa gång.Tiramisù-test

Karolina har provat tiramisù runt om i stan och poängsatt. Tre av restaurangerna är utpräglat italienska och en asiatisk. Som kuriosa kan nämnas att den klassiska desserten inte är så gammal som man kanske kan tro - tiramisù nämndes i skrift för första gången samma år som Karolina föddes.


1. Ciao Ciao Rådhuset (länk) Betyg 4.5 / 5
Godast smak! Uppskuren likt kaka. Perfekta lager med stark smak och rikligt med kakao överst. Men varning - mäktig!

2. Moon Cake (länk) Betyg 3 / 5
God smak, bra konsistens, serveras i glas.

3. Vapiano (länk) Betyg 3 / 5
Lite mer av en tiramisùmousse i glas. God men ej stark kaffe-/likörsmak.

4.
Caffè Nero (länk) Betyg 2.5 / 5
Ett litet runt torn på tallrik. God smak men tyvärr för torr. Dock bra storlek och snygg uppläggning.RSS 2.0