Arirang

Luntmakargatan 65, Stockholm (länk)


Från denna asiatiska klassiker (grundad 1975) i hjärtat av Stockholms Chinatown beställer vi gärna koreansk hämtmat från den korta men inspirerande menyn; den här gången blev det bibimbap (grönsaker, kött, kimchi och ris toppat med ett stekt ägg) för 130 kr och biff zapche (glasnudlar, marinerad biff och grönsaker) för 110 kr.

Trevligt nog finns också möjlighet att köpa med sig en burk med någon av Arirangs såser, eller verför inte en liten plastlåda med extra kimchi - den koreanska chili- och vitlöksmättade surkålen som är bland det godaste Fredrik vet.Misosoppa
Misosoppa är för gott för att bara inmundigas i samband med hämtsushi. Gå till din lokala asiat (t ex vid Hötorget) och köp misopasta och dashipulver så kan du laga egen.

Den salta soppan funkar fint som förrätt eller tillbehör; utifrån basreceptet kan man addera till exempel skivad svamp, noriblad, tofukuber, strimlad purjolök, nudlar eller räkor, beroende på hur matigt man vill ha det.


3-4 portioner

1 liter vatten
10 gram dashipulver (påsen på bilden ovan innehåller 45 gram)
4-5 msk misopasta

Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt dashipulver och låt det lösa sig. Blanda i misopastan och låt småputtra lite före servering i mugg eller soppskål.Tre nyheter
1. Melanders har öppnat nytt i Vasastan (se här). Vi återkommer efter besök och hoppas på minst lika god mat som på kedjans övriga restauranger (bild ovan från Täbyfilialen).

2. Tjabba Thai har som tidigare meddelats flyttat från den sunkiga tunnelbanenedgången till mer värdiga lokaler, och urvalet är lika bra som förr (om inte bättre) av autentisk thaimat såväl som de vanliga kokosmjölksbaserade grytorna. Streetfooden Pad pet moo graab (129 kr) med ordentligt med chili och knapriga fläskbitar är en höjdare.

3. Caffè Nero lockar med ny brunchmeny sedan ett par dagar. Vi trodde knappt att det kunde bli finare än det redan var, men det kunde det: 165 kr för en fullstor varm rätt plus juice, espresso, bloody mary-shot och inte minst fattiga riddare  med sötad färskostcrème och skogsbär. Senare på dagen rekommenderas antipastibuffén som innehåller diverse små godsaker som kronärtskockssallad, caprese och mortadella - ta den som förrätt för 45 kr eller huvudrätt för 145 kr.
RSS 2.0