Chilikycklingsallad med getost, betor och babyspenat





Middagstips vi svängde ihop häromdagen.
 
Länk till receptet  

Väldans gott men tänk på att det tar en ganska lång stund för betorna att bli mjuka.




Ja må den leva!





Idag fyller Smaka bra-bloggen 1 år!

Första inlägget från 29 januari 2008 hittar du här.


(...och semlorna är gjorda efter klassiskt recept från outslitliga Vår kokbok.)

Paus bar & kök




Rörstrandsgatan 18, Stockholm (länk)


Börjar vi bli blasé? Eller är vi bara på ljummet humör just denna kväll? Hursomhelst har vi ingen aning om vad vi ska skriva om den här restaurangen.

Inredningen är ganska fin. Servitrisen är normaltrevlig och behandlar oss väl. Maten - risotto (155 kr) och kalvfärsbiffar med potatispuré (också 155 kr) - är okej och priset lagom.

Vi får nöja oss med att rycka på axlarna och konstatera att Paus bar & kök helt enkelt är... inget speciellt. Inget som sticker ut. Inga extravaganser varken åt det goda eller det dåliga hållet. En så kallad jaha-upplevelse.



Morotskaka





Mycket god nybakad, sensationellt god andra dagen, inte en smula kvar dag tre. Receptet är snott från pålitlig källa och därefter lite modifierat.


Kaka

2 ½ dl solrosolja eller annan neutral olja - vi använde kallpressad rapsolja
3½ dl socker
4 dl (drygt ½ kg) fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk riven muskot
1 tsk kanel
½ dl osaltade cashewnötter, grovt hackade


Topping

200 g smält avsvalnat smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Saft av en citron



Vispa ihop olja och socker. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen. Blanda de torra kakingredienserna separat och rör sedan ner i smeten. Tillsätt nötterna. Häll smeten i smord och bröad form (ca 25 cm i diameter). Grädda kakan i 200 grader i ca 30-35 minuter.

Vispa samman ingredienserna till toppingen och bred på kakan. Låt gärna hela anrättningen stå svalt en stund före servering så att toppingen stelnar lite.




Paris!


Vi vet, en månads bloggtystnad är oförlåtligt. Men nu är vi tillbaka, mer angelägna än någonsin att vara er machete i matdjungeln. Vi öppnar starkt med en vintrig sejour i Paris, där vi bodde (och hängde mest) i området Marais (om vilket vi hämtade massor av info från den fullmatade amerikanska webbsidan http://www.paris-marais.com/).



Vi gillade...



... Monjul (28, rue des Blancs manteaux) för deras fräscha och innovativa trerätters lunchmeny (18€), bestående av ärtsoppa med ostskum, vårullar fyllda med lax och broccoli och chokladfondant med illgrön mintsorbet - allt presenterat i enormt snygga uppläggningar av sympatisk personal.





... L'Estaminet inne på matmarknaden Le Marché des enfants rouges (39, rue de Bretagne) för den ekologiska brunchtallriken (20€) med fina röror, nybakat bröd och charkuterier eller lax - som en ljuv dröm efter två timmars irrande runt Paris i jakt efter ett enda j*kla ställe som serverade något annat än kaffe och croissanter före klockan 12 en söndag.





... lilla vietnamesiska hålet-i-väggen Minh Chau (10, rue de la Verrerie) där vi slank in och åt en helt opretentiös ingefärsdoftande snabbmiddag.



... de två små kinesiska hålen-i-väggen på rue de Bretagne där vi köpte smaskiga dumplings och vårrullar att ta med (enligt Karolina det godaste på hela resan).





... Bouillon Chartier (7, rue du Faubourg-Montmartre) - matsal från La Belle Époque med högt i tak, sorl och stim och rustik mat. Som Prinsen korsat med Kvarnen, men oerhört franskt, typ.



... fransk cider, som inte bär några likheter med svensk alkoläsk-dito och med fördel dricks i hotellrummets badkar.



... crème brûlée, som vi åt både här och där (en gång tillredd med kokosmjölk istället för grädde) och aldrig blev besvikna på.





... matavdelningen på stora varuhuset Galeries Lafayette, som varvade Hemköp City några gånger om, och där man bland annat kunde beskåda (och köpa) macarons.


Till sist: Ett generellt tips är att kolla öppettider i förväg. Att affärer och restauranger är stängda på söndagar kan vi ha viss förståelse för (även om det är ociviliserat), men måndagsstängt!? Varning härmed utfärdad.




 


RSS 2.0