Roppongi


Hantverkargatan 76C, Stockholm (länk)


 

Sushi intar en särställning i Karolina och Fredriks matpyramid. Ibland är man hungrig och vill äta mat så där i största allmänhet, ibland måste måste måste man ha sushi. Det vilar ett sorts skimmer över de mjälla fiskbitarna, den klibbiga riskudden och den stickande wasabin - en unicitet, en exklusivitet, en mycket sparsmakad och exakt elegans som inte liknar något annat.

Så bedrägligt enkelt - rå fisk med ris, hallå, hur svårt kan det vara? - men ändå så outsägligt svårt att lyckas hela vägen med. Hur många gånger har vi inte plågat i oss halvfryst sashimi eller tappat hälften av en torrsmulig risklump i knät? Ändå kan vi förstås inte låta bli att ständigt prova nya ställen, vår plikt gentemot våra egna gommar och våra kära läsare bjuder en aldrig avstannande jakt på Den Perfekta Sushin.


Så länge vi håller oss inom Stockholm verkar det dock som att saken är klar. Stans bästa japan heter Roppongi, basta. Lokalen är lite slamrig och personalen förvirrad, vi vet. Whatever. När man kniper tag med pinnarna om en Laxroll Lyx (flamberad lax, philadelphiaost, avocado, sparris, 80 kr för 5 st) från förrättsmenyn och sedan långsamt låter den möta munnen tystnar alla eventuella invändningar. Det är inte bara smaken som är sensationell, allt stämmer: doft, färg, textur, temperatur, varje detalj sitter där den ska och helhetsintrycket är enastående. Sedan spelar det mindre roll om man fortsätter med Sushi Moriawase Lyx (8 nigiri, 1 temaki, 2 norimaki, 155 kr) eller Roppongi Special (10 nigiri, 1 temaki, 2 norimaki, 185 kr) - på Hantverkargatan 76C kan man alltid lita på att firrarna och deras obligatoriska tillbehör är av högsta klass.


För att ingen ska ifrågasätta vårt oberoende ska tilläggas att de varma rätterna inte riktigt är på samma nivå. De är bra, men oftast inte bättre än på andra ställen ("kycklingcurryn" på avhämtningsmenyn är till och med en riktig kalkon), och har man värmt upp med sushi i SM-klass kan det vara lite besvärande att så att säga halka tillbaka till kvalserien när gyoza (125 kr) eller tempura (180 kr) bärs in. Men vad fasen. Befinner man sig på Roppongi har man inte mycket, för att inte säga inget, att klaga på.


Avhämtningsmenyn, förresten. Alla varmrätter (utom yakiniku) kostar 70 kr! Japansk mat är god hemma också.Kommentarer
Postat av: Haddok

Hmm, Roppongi på hantverkargatan är ju ett 'vanligt' sushi hak - Roppongi Seikoen på tegelbacken däremot - där hittar ni stockholms bästa japan.

2008-08-02 @ 23:41:55
Postat av: Gunnar Kvarnbäck

Hej!

Dina föräldrar var här på Solberga gård i 2 dagar och påstod att ditt matintresse föddes här i samband med Vitlökens Dag år 2002. Roligt!

Och kul med bloggen!

Ha det bra

Gunnar Kvarnbäck

2008-08-07 @ 22:06:31
Postat av: Filippa

Skulle nog vilja slänga in Ki-Mama och East i ekvationen också.

2008-09-09 @ 08:25:21
URL: http://filippas.blogspot.com
Postat av: Smakabrabloggen

Filippa, läs lite längre bak i bloggen så får du veta vad vi tycker om East och Ki-Mama :) Hälsningar, Karolina & Fredrik

2008-09-10 @ 10:51:41
URL: http://smakabra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0