Cassi
Narvavägen 30, Stockholm (länk)


"Cassi är gastronomisk kvalitetskult"

"Cassi är precis det som kommunisterna på Söder hävdar att Östermalm inte är"

"...köttpalatset Cassi, där tiden tycks ha stannat"

Se där några formuleringar som dyker upp vid en googling på Cassi, den smått legendariska och faktiskt ganska märkliga restaurangen vid Karlaplan vars framgångsrika koncept stadigt lockar stammisar och nya matfantaster till hjärtat av överklassghettot.

Redan första anblicken skvallrar om att det här är en gökunge i Stockholms krogbo. Inredningen andas allt annat än sval nordisk minimalism: orange heltäckningsmatta och dito plastbrickor kontrasterar mot mörkbruna stolar och vitputsade väggar, atmosfären är murrig och ljuset dämpat. Har vi hamnat på after-ski i Alperna? En vägkrog längs E20? En sylta i East Sussex? Enligt uppgift har det sett precis likadant ut sedan 70-talet, och när man nyligen renoverade förändrades ingenting. Gästen vet vad hon får, och och det hon får är sannerligen inte dåligt.

Att äta på Cassi är att förstå hur, tja, okrånglig en högklassig restaurangmåltid kan vara. Man knatar in, tar sin bricka, läser menyn (som är ihopsatt på en sådan där gammaldags skårad tavla med vita plockbokstäver i plast), beställer direkt av kocken vid disken där man också har full uppsyn över grillen och de väntande köttbitarna, småpratar lite med den sympatiska personalen medan maten tillreds, betalar och sätter sig någonstans bland stillsamt stimmande barnfamiljer, födelsedagsfirare och affärsmän.

Det vilar ett slags tryggt lugn över alltsammans, och maten går i samma stämning. Inget spektakulärt, idel slitstarka 1900-talsklassiker, tillagade till perfektion med avslappnad proffsighet. Entrecôte med bearnaise och pommes frites (199 kr) och gulasch med surkål (169 kr) sitter precis där de ska, nedsköljda med Perrier eller ett glas rött. Vi stannar bara en dryg halvtimme på väg vidare ut i natten, men det känns om att man lika gärna skulle kunna sitta där fem timmar.

På vardagar serveras lunch för 83 kr; enligt legenden frekventeras den (logiskt nog) varje dag av östermalmsvänsterns härförare nr 1, Jan Guillou.Kommentarer
Postat av: Filippa

Ja ! Cassi hade jag nästan glömt bort. Med världens bästa bea, tomatsallad som smälter i munnen och stans fulaste lokal. Men som sagt gott är det. Jättegott !

2008-11-05 @ 10:36:53
URL: http://filippas.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0