Pasta Tenuta al Dente från Zeta

Tenuta al Dente har taglinen "bra spänst och tuggmotstånd under hela måltiden" och håller faktiskt vad den lovar. Konsistensen är exceptionellt bra och de små rullarna är en ren fröjd att bita igenom. Att GI-värdet dessutom påstås vara lågt och proteinhalten är hela 16 procent bidrar till att vi kommer att ha svårt att gå tillbaka till ICA-pasta efter det här.
Fiskfilé med ägg och pepparrot

Likadant som på Sturehof, bortsett från priset!
2 portioner
400 g (tinad) vit fisk, till exempel hoki
2 hårdkokta ägg
ca 40 g smör
Dill
Pepparrot
Hacka ägget till kuber och blanda med hackad dill och lite salt. Riv pepparrot och smält smöret. Tillaga fisken sist genom att koka den snabbt i saltat vatten, 5-6 minuter i kastrull eller panna med lock. Servera fisken med tillbehören och kokt potatis.
Inspirerad av fina fiskrestaurangen la Karolina upp portionerna såhär: äggblandningen underst, sedan fisken ovanpå med ett litet lass riven pepparrot på och sedan det smälta smöret ringlat över.
Taggar: hoki, fisk, Sturehof, smak, mat, recept
Pizza

Att göra egen pizza är inte svårt, vi lyckades till och med i vår lilla ugn (se bild).
Här är receptet vi använde oss av:
25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen har löst sig. Blanda i olja, salt och mjöl. Arbeta ihop degen och knåda den smidig. Låt jäsa övertäckt i ½ - 1 timme. Dela degen i två delar och kavla ut till två bottnar.
Sen kommer det roliga - på med topping! På våra pizzor började vi med avrunnen smaksatt tomatkross och därefter skivade champinjoner. Sen varierade vi med westfalisk skinka (billigare än italiensk och god även som förrätt tillsammans med melon), kronärtskockshjärtan och överbliven lax på de olika pizzorna. Därpå följde mozzarella och allra sist överhälldes den hemliga ingrediensen: några matskedar olivolja blandat med rikliga mängder pressad vitlök och några nypor havssalt.
Grädda pizzorna in i 225-gradig ugn ca 15-25 min beroende på tjocklek. När osten är helt smält och kanten gyllenbrun är det klart.
Nästa gång är vi sugna på att testa att baka fullkornspizza - nån som har ett recept!?
Chokladcookies (första försöket)

Tilltugg till rafflande Monopolspel. Ca 12 st.
2 ½ dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 ägg
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
Kakorna pöste ut väldeliga under gräddningen (som synes på bilden), så lägg dem långt ifrån varandra om de ska bli runda. Vi hade våra inne för länge, så den perfekta krispigt-längs-kanten-men-segt-i-mitten-konsistensen uteblev. Våga grädda kortare tid än du tror!
Taggar: cookies, kakor, choklad, recept, mat, smak
Påskchoklad
Vi önskar våra läsare glad påsk!
I påskäggen lägger vi en pralinask från Robert E's choklad och en chokladtvål från Nesti Dante (båda finns på t-baneplanet i Åhléns city, tvålen kan också köpas på Kicks).
Taggar: påsk, choklad, chokladtvål, godis, smak
Ljummen lins- och äppelröra
Friskt, krämigt och väldigt Atkins-mässigt tillbehör till stekt fisk, kött eller quorn. Egen uppfinning, men med tanke på enkelheten är jag nog inte ensam om att ha hittat på det.
1,5 dl röda linser
1 äpple
½ gul lök
1 msk dijonsenap
Ev salt
/Fredrik
Taggar: äpple, linser, mat, smak, recept
Grönt te

Vi har på senaste tiden snöat in på grönt te, och hittat två varianter som är ganska olika och passar vid skilda tillfällen. Det första smakar som det te man avnjuter i liten keramikkopp tillsammans med sashimi och nigiri på sitt lokala sushiställe: matigt, med inslag av rostat ris. Den andra sorten innehåller blomblad av jasmin och har en sötare doft. Båda lösteerna går att få tag på i välsorterade mataffärer eller asiatiska affärer; påsen på bilden ovan innehåller ristypen och inköptes på China Market (Olof Palmes Gata 12).
Vilken sort man än dricker, gör man det allra bäst i en skir glasmugg från MUJI (se bild). Tebladen läggs i en glassil som man tar ur när teet dragit klart (risteet några minuter men jasminteet bara en kort stund).
Asahi + gyozabiffar

Efter en hård dag på stan blev det take-away från vårt stamsushiställe Asahi (Fleminggatan 11). Sju bitar sushi & teriyakilax 100 kr, tio gyozaknyten också 100 kr, miso ingår. Gott gott gott som alltid.
Fredriks stundtals överväldigande sug efter gyoza har föranlett sökande efter recept för att kunna tillverka egna. Att baka knyten och ångkoka har dock känts lite väl ambitiöst än så länge, så därför höftade vi en dag ihop vår alldeles egna uppfinning gyoza-biff: Blanda fläskfärs med rejäla mängder pressad vitlök och ingefära; smaksätt med Kikkoman-soja. Forma biffar och stek dem i olja. Ät med ris eller nudlar, och sås av lika delar soja och risvinäger. Ljuvligt.
Taggar: Asahi, sushi, gyoza, mat, restaurang, smak
Supersnabb lyxpastasås

...som smakar dyrare än vad den är.
2-3 portioner
ca 400 g rostbiff i skivor (färdiglagad av smörgåsmatstyp)
8-10 champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap (eller mer efter egen smak)
1 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
9 soltorkade tomater
½ köttbuljongtärning
svartpeppar
Skiva svampen och köttet. Strimla de soltorkade tomaterna. Börja med att steka svampen i en teflonpanna ett par minuter tills de vätskat av sig. Lägg svampen åt sidan och blanda ihop och koka upp en sås av crème fraiche, grädde, buljong, pressad vitlök, senap och soltorkad tomat. Smaka av med svartpeppar. Blanda i svampen och köttet i såsen. När allt är varmt är det klart!
Servera med nykokt pasta eller potatisgnocchi samt ruccola, körsbärstomater och eventuellt mozzarella.
Taggar: pastasås, mat, gnocchi, smak
Café Corniche

Norr Mälarstrand 76, Stockholm (länk)
Meze, libanesernas svar på smörgåsbord, hade på något sätt lyckats gå oss förbi. Till slut hade vi emellertid bestämt oss för att prova och ville gå grundligt tillväga. En sökning på Allt om Stockholm visade att de tre-fyra ställen vi kände till (bl a Sahara och Tabbouli) hade fått synnerligen varierande gästbetyg - euforiska hissningar blandades med lika skoningslösa dissningar, och vi scrollade villrådigt vidare. Till sist hittade vi Café Corniche, och här fanns bara positiva omdömen. Vårt val var gjort.
Vi var kvällens första gäster, och den mycket vänlige servitören måste ha trott att vi var förälskade eller nåt, för han placerade oss vid ställets mysigaste bord - lite avskilt vid eldstaden, med små soffor och pampig utsikt mot skymningen över Västerbron genom det stora fönstret. (Lite senare på kvällen, när fler gäster anlänt, avtog tyvärr mysfaktorn eftersom bordet var placerat lite för nära toaletten och den dragiga entrén.)
Fyra olika mezemenyer fanns att välja på, och vi tog Meny 2 - 15 olika meze plus mixgrill (295 kr/person). Efter en väntan tillräckligt lång för att inge förtroende men tillräckligt kort för att inte skapa frustration serverades första omgången: de kalla rätterna. Vi högg lyckligt in på pitabröd, hommous, baba gannough, yoghurt- och vitlöksröra, sallad med ost och räkor, stark paprikaröra, tabbouleh och kyckling i sesamröra.

Andra laddningen, med varma rätter, kom med perfekt tajming och visade sig innehålla nötköttspiroger, fetaostrullar, stekt halloumi, kycklingvingar, lammpiroger, falafel, picklade grönsaker och vinbladsdolmar; alltsammans ögonbedövande snyggt upplagt.
Mixgrillen, till sist, var tre välgrillade köttbitar var: oxfilé, nötfärsspett och kyckling. De sista tuggorna kött fick vi pressa ner och efteråt andas djupt med uppknäppta byxor.
Många pluspoäng ska ges för servicen, som ingav känslan av att befinna sig på ett långt dyrare och exklusivare etablissemang. Personalen var ständigt uppmärksamma utan att någonsin vara påträngande, kunniga utan besserwissertakter, och verkade trivas genuint med vad de gjorde. Vi kände oss både omhändertagna och uppskattade - något man tyvärr inte kan räkna med på alla restauranger.
Taggar: Café Corniche, meze, libanesisk, mat, restaurang, smak
Stjärnkrogar

DN har att berätta att tre nya restauranger i Sverige fått varsin stjärna i Guide Michelin (eller Guide Rouge eller vad de nu föredrar att man kallar den): Leijontornet och Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm samt Kock & Vin i Göteborg.
Sugen blir man på att tillbringa en kväll i stjärnglansen på Leijontornet, särskilt eftersom de enligt intervjun så gott som enbart använder sig av ekologiska och närproducerade råvaror.
Ja, det är väl bara att börja spara. Och drömma om Pierre Gagnaire i Paris eller kanske Sukiyabashi Jiro i Tokyo, båda del av den exklusiva skaran krogar belönade med högsta betyget tre stjärnor.
/Fredrik
Taggar: Leijontornet, Michelin, restaurang, mat
Shanti
Katarina Bangata 58, Stockholm (länk)
Shanti är hajpat, trångt, osigt och intensivt. När vi anländer är bara halva vårt bokade bord ledigt, och sällskapet som sitter vid andra halvan blir artigt bortstressade av den andfådda personalen. På bordet står en skylt som meddelar att vi bara får sitta två timmar, eftersom det är fredagskväll.
Det här är en av Stockholms mest omskrivna indier, och man har råd att lägga priserna några tior högre än det vanliga tikka masala-haket på hörnet, även om det inte fördenskull är direkt dyrt. Vi beställer Palak paneer - hemgjord ost med bladspenat, vitlök, färsk koriander och ingefära i tomat- och currysås (129 kr) och Shanti special sizler (159 kr) - kyckling grillad med saffran och sesamfrön och serverad som sig bör på fräsande het järnplatta.
Palak paneeren är inte på något sätt speciell: habil, rent av halvtrist. Det känns faktiskt som att myntasåsen till salladen är den största behållningen. Sizlern ser vid första anblicken ut som skrämmande mycket mat, men det visar sig vara till tre fjärdedelar grönsaker - nyttigt om än inte så prisvärt. Men, synd att klaga när kycklingen är perfekt: precis genomstekt med ett vackert vinrödskimrande saffranslager på utsidan, aromatisk, saftig.
Våra nanbröd är som nanbröd bör, men inget att skriva hem om (och lite dyrare än vi är vana vid), och de tre rörorna som kommer i en thalitallrik till riset är mest skolköksvattniga.
Är Shanti verkligen förtjänta av sin Gulddrake-glänsande status? Vi är inte säkra på det, och passar på att dra en lans för vår favorit bland svenskindier Gandhi, som faktiskt ligger på andra sidan gatan (Katarina Bangata 47). Sällan fullt, lååång felstavad meny med bilder på den store mahatman i bakgrunden, trevlig personal och gudomlig mat till priser lite vänligare än Shantis. Eller, om du söker lite elegans i en annan ände av stan, prova Cumin Club (Luntmakargatan 90).
Taggar: Shanti, Gandhi, Cumin Club, indisk mat, indisk, mat, restaurang
Vikt lövbiff

2 portioner
4 skivor lövbiff (ca 400 g)
2-3 finhackade schalottenlökar
2 msk dijonsenap
Smör till stekning
Salt
Blanda löken med senapen. Platta ut lövbiffskivorna och bred blandningen på dem. Vik dem dubbla och tryck ihop kanterna. Stek i smör på högsta värme en minut på varje sida. Servera genast.
Vi åt ugnsrostade rotsaker till, och skyn från stekningen räckte utmärkt som sås.
Nästa gång ska vi experimentera med andra fyllningar, t.ex. ansjovis, lök och persilja eller stark ost och färska örter.
Taggar: lövbiff, senap, mat, recept
Systrarna Lundberg

Rörstrandsgatan 12, Stockholm (länk)
Populär restaurang med humana priser där man ska ha lite tur att få plats - på både gott och ont har de ingen bordsbokning. Enligt dem själva är inriktningen kvarterskrog med kontinental känsla vilket jag tycker infrias. Menyn innehåller rätter som entrecôte med rödvinssås, bondsallad, citrussmör och pommes (123 kr) och laxfilé med fetaostcreme, rödbetor och potatis (113 kr). Ett plus är att det tydligt finns markerat i menyn vilka rätter som är vegetariska och gluten- och laktosfria.
Jag valde att äta teriyakibiff med frästa grönsaker och jasminris (117 kr). Jag blev positivt förvånad över den goda teriyakismaken på biffen, den var inte för söt (som på många av stans sushiställen) eller för salt, utan helt enkelt god. För sitt pris var portionen mycket generös och mätt blev man.
Till notan serverades "after dinner mints" i ett litet glas - mums!
/Karolina
Taggar: Systrarna Lundberg, Rörstrandsgatan, mat, smak, restaurang
Thaicurry

För 2 hungriga personer:
2 vitlöksklyftor
300 g kyckling, fläsk eller biff
8 champinjoner
150 g broccoli
ca 1 tsk kryddpasta (Red Curry/Yellow Curry/Green Curry/Panaeng Curry/Matsaman Curry)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
Några droppar fisksås
Olja till stekning
Taggar: thai, thaimat, thaicurry, curry, kokosmjölk, mat, smak
Sthlm Food Court

Sveavägen 55, Stockholm
Mitt på Sveavägen, bredvid Lidl, skådar vi en enorm foodcourt, nästan tom på folk. Hur kan den gå runt, undrar vi och beställer mangal shish (entrecôtespett med bulgursallad, 79 kr) och lammspett (med ris och tre röror, 99 kr).
Fredrik är helt oförberedd på den smakchock han ska möta. Det möra spettet slungar honom på bästa Proust-vis tillbaka till de grekiska grillgubbarna vid valborgsmässoelden i hans barndoms multikulturella förort. "Kan man få godare mat för 79 kronor?" flämtar han rusigt och kastar sig över den myntaspetsade bulgursalladen.
Karolina är dock mer svårflirtad, hennes lamm är lite segt och hon vill helst norpa från Fredriks tallrik. Assietten med tre rejäla klickar kryddiga röror som ackompanjerar hennes mat försvinner hursomhelst snabbt tillsammans med det vedugnsbakade pizzabrödet.
Hit kommer vi tillbaka - det är ett fint alternativ om man inte vill trängas i Kungshallen eller åka ända ut till Kista. Nästa gång ska vi prova medelhavsbuffén, som serveras vardagar 10-14 för det facila priset 89 kr.
Efter maten såg vi Sweeney Todd och sen gick vi hem och lagade köttfärspaj.
Taggar: snabbmat, foodcourt, mat, restaurang
Tjabba Thai

Vasagatan 9 (i tunnelbanan), Stockholm (länk)
Gömt i underjorden i en avsides tunnelbanenedgång ser Tjabba Thai inte mycket ut för världen. Det käcka namnet och den hastigt handskrivna menyn kanske också verkar avskräckande. Men låt er inte luras - här har vi en av stans riktiga pärlor för den som (i likhet med oss) inte kan få nog av thaimat. Att stället dessutom både frekventeras och rekommenderas flitigt av alldeles äkta thailändare säger också ett och annat.
På dagens lunchmeny fanns tre rätter à 75 kr - tom ka gai (kycklingfilé i kokosmjölk med champinjoner, citrongräs, galanga och tomater), nua pad king (biff med vitlök, ingefära och ostronsås) och den vegetariska varianten kao pad pak (stekt ris med grönsaker, ägg, soja och vitlök). Vi valde kycklingen och biffen, slog upp varsitt glas kemirosa isglassmakande måltidsdryck och tog plats i kvalmet och kryddofterna.
Och gott var det! Framför allt biffen satte ett nöjt leende på våra läppar - rena, kraftiga smaker som väckte fantasier om att börja hacka vår egen chili och odla citrongräs. Kycklingen var gräddig och djup, men saknade tyvärr helt sting - någonstans långt långt borta anades ekot av citrongräset och ingefäran som aldrig fick komma fram i full blom.
En eftermiddagsmeny med priser några tior över lunchnivån och en uppenbarligen småhemlig "specialmeny" finns också att botanisera i. En nackdel är att öppettiderna är så begränsade: 11-19 måndag till fredag, men som tur är kan man beställa catering också...